новини детски

Начало | новини детски | С тех събитие за деца се закрива Българското председателство на съвета на ЕС

С тех събитие за деца се закрива Българското председателство на съвета на ЕС

Аз детето | 2018-06-25

С тех събитие за деца се закрива Българското председателство на съвета на ЕС

Mega Dojo Sofia 2.0 е второто издание на единственото по рода си тех събитие за деца, което официално отбелязва Българското председателство на съвета на ЕС. Забавният тех ден ще събере над 300 ученици от цяла България в НДК в последния ден на Българското председателство – 30 юни. В него може да участва всеки, който се регистрира на сайта на събитието – https://www.megadojo.org/.

Уъркшопът е подходящ за деца между 7 и 13 години, които са готови да се запознаят с технологиите и да прекарат един ден пълен с предизвикателства и креативност. Събитието се провежда под патронажа на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС. Негови организатори са CoderDojo България и Дигитална национална коалиция. То се осъществява изцяло от доброволци-ментори, които помагат на децата да опознаят възможностите на новите технологии и да учат за Европа докато се забавляват.

В съответствие с приоритетите на българското председателство на ЕС, целта на Mega Dojo е да подкрепя и вдъхновява бъдещите творци, предприемачи и иноватори. Организаторите искат да предоставят възможност на децата да се подготвят за бъдещето, в което технологиите ще играят все по-ключова роля и същевременно да развиват и други важни умения за успешната им реализация – да разрешават проблеми, да работят в екип, да осъществяват идеите си и да ги представят, както и самите те да се превръщат в обучители.

CoderDojo клубовете у нас започват да развиват дейност през 2015 година. Уникалното при тях е, че не само че са безплатни, но и че процесът на придобиване на нови знания и умения от децата е непринуден и съобразен с тяхната възраст. Началото на първото българско ротационно председателство беше поставено също от „дигиталните“ деца. MegaDojo Sofia 1.0 #kids4digiEU б събра близо 1000 ученици и родители от страната, които цял ден се забавляваха в специално създадените за тях 18 работилници. В тях те учиха как да пазят киберхигиена, програмираха кодове и компютърни игри, композираха музика с клавиатурата и учиха факти за Европа и за държавите членки с помощта на компютрите си. По време на второто дигитално събитие за децата отново са подготвени работилници с много изненади и награди.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град